Kryb i Ly og kom ind i varmen
2022-03-18Pressemeddelelse: Det er idylliske landsbyomgivelser, der omkranser Kryb-i-Ly Kro, hvor de stemningsfulde og historiske lokaler indenfor konkurrerer med opmærksomheden fra udsigten udover marker og Gudsø Vig mellem Fredericia og Kolding.
I 2019 opkøbte Hotelkæden Danske Hoteller Kryb i Ly Kro, som er en kæde af af 24 hoteller i Danmark, og det har været vigtigt at kigge på driften, fortæller Hotelchef, Anders Løkkegaard Madsen.
-Vi er meget fokuserede på driften af vores hoteller, det er klart, så vi har kigget fokuseret på, hvor vi kan forbedre og optimere. Dels på grund af økonomien, det er også klart, men også fordi det er vigtigt at finde grønne løsninger, forklarer han.

Udskiftning af oliekedler
Kryb i Ly har to store oliefyr, som opvarmer de 4000 kvadratmeter fordelt på tre bygninger, mens nogle af rummene også har elradiatorer, og det var en forholdsvis enkel beslutning, at det var på tide at sende de to oliefyr på pension, fortæller han.
-Vi var ved at undersøge luft-til-vand varmepumper, men vi var samtidigt i dialog med Fredericia Kommune om tilsyn på vores swimming pool, og vi blev gjort opmærksom på af deres medarbejder, at Trefor Varme havde en fjernvarmeledning, der løb lige ude i vejen ved vores hotel, og at det derfor kunne betale sig at undersøge, hvad det ville koste hos dem, fortæller Anders Løkkegaard Madsen.
Det viste at kunne betale sig, for selve rørføringen koster omkring 200.000 kr, mens hele installationen og tilslutning til hotellets tre eksisterende varmtvandsbeholdere i bygningerne, koster en lille million med det hele. Varmepumperne ville koste 3 millioner kr, og så ville de stadig skulle beholde oliefyrene, forklarer Anders Løkkegaard Madsen.

Gæster efterspørger grøn profil
Hotellet består af 77 værelser, kæmpe pool, 9 konferencelokaler, restaurant og køkken. Der kan være op til 150 mennesker på værelserne og op til 400 i konferencelokalerne, hvis alt er fuldt besat. Derudover er der 60 mand og afløsere ansat, så behovet for stabil varme er vigtigt, og der er efterspørgsel fra gæster og personale på grønne løsninger.
-Vi vil gerne være et hotel og en arbejdsplads, der tænker i grønne løsninger, og hvor vi er lydhøre over for forbedringer. Det var for eksempel en af mine kolleger i receptionen, der foreslog at skifte alle pærer ud til sparepærer, og det har både givet os en besparelse på energien, men også økonomien, fortæller Anders Løkkegaard Madsen. Vi kan mærke en større efterspørgsel fra både hverdagsgæster, men også forretningskunder, at de beder os forklare, hvad vi gør for at tænke i grøn omstilling, og der kan vi heldigvis sagtens være med. Lige nu overvejer vi også et tilbud, vi har fået på at etablere solcelle-anlæg på taget, fortæller han.
