Trådrenovering på Vestre Ringvej

Indsendt af lja@tvis.net den 24. august 2018, kl. 10:14
Kategori: 

 

Fra uge 35 til uge 41 vil TVIS udskifte alarmtråde og renovere muffer på en strækning på Vestre Ringvej i Fredericia. Det kan have indflydelse på trafikken, men det er nødvendigt for fortsat at sikre stabil og miljøvenlig fjernvarme.

TVIS’ tracé blev etableret i 1986 -1987 og efter 30 års drift, vil der nødvendigvis være slid på systemet. I 2014 påbegyndte vi en udskiftning af tærede alarmtråde i de præisolerede rør. Kobbertrådenes funktion er at registrere fugt i isoleringen, som vores alarmsystem reagerer på. Hvis der er fugt i isoleringen ved fjernvarmerørene, kommer det mest sandsynligt udefra. Renovering af trådnettet er nødvendigt, da indtrængen af fugt og ilt til de inderste stålrør er opskriften på korrosion. Nogle af kobbertrådene er begyndt at korrodere, som er en reaktion, man oplever i nogle typer fremløbsrør, hvor temperaturerne er særlige høje. Fjernvarmevandet cirkulerer rundt i systemet varmet op til 120 grader, og det er efterhånden blevet for stor en belastning for de fire kobbertråde, som er placeret øverst i fjernvarmerørene på hele den 83 km lange strækning. 

Restlevetiden på alarmtrådene er under 10 år på nogle strækninger, Det vil være en betragtelig mere omkostningstung investering at udskifte fjernvarmerørene, hvis de tærer, hvilket nødvendigvis kræver driftsstop. Derfor er det så vigtigt for TVIS at være et skridt foran potentielle forstyrrelser for at sikre stabil levering af fjernvarme til forbrugerne.

Levetidsforlængelse sikrer stabil forsyning
Ved at investere i nærheden af 5 millioner kr om året på levetidsforlængelse undgår TVIS dyre udskiftninger af rørene, som oprindeligt var tiltænkt at kunne have en levetid på 60 år. Ved at udskifte kobbertrådene og dermed sikre en effektiv overvågning af systemet, giver vi i praksis rørsystemet en forlænget forventet levetid på 30 år.

TVIS samarbejder med Logstor, hvis montører fritlægger rørene hver 16. meter i to udgravninger, hvor muffen fjernes fra fjernvarmerørene. Med et specialkonstrueret bor kan montørerne bore igennem skumisoleringen hen til den anden fritlægning af rørene 16 meter derfra. Derefter kan montørerne trække nye alarmtråde igennem og dække røret til igen bagefter med en ny muffe af HDPE(særligt hårdfør og korrosionsbestandigt plastmateriale).