Er fjernvarme grønnere end varmepumper?

Indsendt af lja@tvis.net den 26. januar 2017, kl. 15:00
Kategori: 

i Trekantområdet kunne det se ud til at blive tilfældet. I 2017 overgår Skærbækværket til biomasse, hvilket giver fjernvarmeforbrugerne stort set CO2-neutral fjernvarme. For at pumpe de store mængder varmt vand rundt i det 83 kilometer lange tracé er forsyningen dog stadig afhængig af strøm.

Ifølge COWI's beregninger, vil fjernvarmen for fremtiden blive 95 procent CO2-neutral i Trekantområdet, hvilket de færreste andre teknologier kan hamle op med. Fjernvarmen konkurrerer med en række andre teknologier, men hvor der er mulighed for at få fjernvarme, kan det betale sig. Både for husstandsøkonomien og miljøet.

Jordvarme, for eksempel, som er afhængig af en varmepumpe, bruger nødvendigvis også strøm. 

Og hvad er så billigst?

TVIS og EA Energianalyse har udgivet Grøn Roadmap, som er en analyse af fjernvarmen i fremtiden. Fjernvarmepriserne ved de 6 fjernvarmeselskaber, som TVIS forsyner til, ligger i forvejen blandt de 25 procent billigste i landet. Derudover ser fjernvarmeforbrugerne frem til, at fjernvarmen i Trekantområdet bliver billigere, når Skærbækværket står ombygget. Biomasse er en billigere brændselsform end den nuværende på Skærbækværket, nemlig naturgas, og et standardhus i Trekantområdet vil gennemsnitligt få en årlig besparelse på 2500 kr på varmeregningen.

Hvad er bedst?

Fjernvarmen i Trekantområdet har mange fordele, fordi det er grønt, billigt og stabilt. Det er nemt at have med at gøre, da det kræver meget lidt vedligehold, og man kan tage det for givet, hver gang du skruer på termostaten. Trekantområdets fjernvarmeselskaber har i forvejen nogle af landets billigste priser, og det bliver billigere, når Skærbækværket er ombygget til biomasse. 

TVIS arbejder for at udvide sit forsyningsområde til 7 nye fjernvarmeselskaber og måske også til Hedensted og Løsning. Jo flere, der bliver tilkoblet TVIS-forsyningen, jo billigere bliver det for alle, fordi der vil være flere til at tilbagebetale TVIS' investering i Skærbækværket.